Popcorn: geschikt voor mensen met coeliakie? (2024)

Popcorn: geschikt voor mensen met coeliakie? (1)

Als u een filmavond en popcorn plant, zult u blij zijn te weten dat ieders favoriete bioscoopsnack glutenvrij is. Daarom kunt u zich op uw gemak voelen, zelfs als u een glutenvrij dieet volgt.

Popcorn is van nature glutenvrij, maar dat garandeert niet dat alle verpakte soorten en smaken volkomen veilig zijn om te eten. Controleer voordat je koopt altijd de verpakking of speel op safe en maak je eigen gezonde. Wie houdt er immers niet van de geur van deze vers gemaakte lekkernij die door het huis waait? Voordat je jezelf volstopt met een kom, let op alles wat je moet weten over deze snack als je coeliakie hebt of gevoelig bent voor gluten.

Zit er gluten in popcorn?

Omdat het is gemaakt van gedroogde maïs, een van nature glutenvrij graan, is popcorn over het algemeen glutenvrij en veilig om te eten als je gevoelig of intolerant bent. Maïs is zowel een groente (indien rauw) als een volkoren (indien gedroogd). Gewone popcorn is van nature glutenvrij, maar houd er rekening mee dat er verschillende zijn smaken of smaakmakers ze kunnen gluteningrediënten bevatten of het voedsel in gevaar brengen voor kruisbesmetting.

Maïs bevat echter eiwitten die maïsprolaminen worden genoemd en die problematisch kunnen zijn voor sommige mensen met coeliakie of glutenintolerantie. De wetenschap heeft aangetoond dat bepaalde mensen met coeliakie een ontstekingsreactie op deze eiwitten kunnen ervaren. Om te bepalen of u gevoelig bent voor maïs, kunt u het beste met een arts praten om te testen.

La kruisbesmetting het komt voor wanneer voedsel in contact komt met gluten, hetzij door gedeeld keukengerei of door opslag. Popcorn in de bioscoop kan bijvoorbeeld worden gepoft of geroerd met dezelfde popcorn die wordt gebruikt voor andere glutenbevattende voedingsmiddelen. Kruisbesmetting kan ook optreden tijdens de productie. Soms kan popcorn worden gemaakt met dezelfde machines als andere glutenbevattende ingrediënten. Hierdoor kan je popcorn besmet raken met gluten. Enkele veel voorkomende glutenbevattende additieven zijn moutaroma, tarwezetmeel, biergist en sojasaus.

Popcorn: geschikt voor mensen met coeliakie? (2)

Hoe zorg je ervoor dat ze niet gevaarlijk zijn?

Als je bijzonder gevoelig bent voor sporen van gluten, is het een goed idee om popcorn te kiezen zonder toevoegingen of smaakstoffen. Om er zeker van te zijn dat de popcorn die je eet veilig is, zoek je naar een glutenvrij label op de verpakking. Dit betekent dat het product minder dan 20 delen per miljoen gluten bevat. Of let op gecertificeerde glutenvrije postzegels van gerenommeerde externe organisaties zoals de glutenvrije certificeringsorganisatie. Deze organisatie gebruikt bijzonder strenge normen, testen en markeren van voedingsmiddelen die minder dan 10 ppm gluten bevatten.

Zelfs als uw popcorn als glutenvrij is gemarkeerd, moet u altijd de ingrediëntenlijst controleren op de producten die u koopt. Popcorn wordt algemeen beschouwd als een van nature glutenvrij product dat veilig is voor mensen met coeliakie en/of niet-coeliakie glutengevoeligheid. Ga er echter nooit vanuit dat een product glutenvrij is zonder eerst het ingrediëntenetiket te lezen om te bepalen of het product gluten bevat.

Naast het zoeken naar verborgen gluten in de popcorn die je koopt, vermijd sterk bewerkte variëteiten. Ze zijn vaak bedekt met tonnen boter of kunstmatige smaakstoffen. Ga in plaats daarvan voor de eenvoudige opties. Kijk naar de ingrediëntenlijst en kies een product waar alleen “popcorn” in zit of bevat gewoon maïskorrels en zout.

Heeft bioscooppopcorn gluten?

Sommige bioscopen serveren volledig glutenvrije popcorn, terwijl de popcorn van andere alleen glutenvrij is als er geen boter- of karamellaagje op zit. Het is het beste om met de bioscoop of keten te praten om de status van de popcorn te bevestigen voordat je naar binnen gaat. Coeliakie wordt ook als een handicap beschouwd en u moet uw eigen snacks meenemen als ze geen glutenvrije opties hebben.

Popcorn is gewoon popcorn en is glutenvrij. De gluten in maïs is niet het type dat moet worden vermeden door mensen die gluten-intolerant zijn. Grits is maïs, maar soms kan op pakjes grits staan ​​"kan tarwe bevatten". Dat komt door de verwerkingsmethoden die in sommige planten worden gebruikt, niet omdat maïs niet veilig is voor mensen met glutenintolerantie.

De meeste bioscoopketens gebruiken dezelfde leveranciers voor hun popcorn, dus het is onwaarschijnlijk dat er een zal zijn die opvalt tussen de rest. Als we echter naar een minder commerciële of conventionele bioscoop gaan, moeten we niet aarzelen om hen te vragen naar de popcorn die ze serveren. Kruidenzout, bakolie en botercoating zijn de elementen die in twijfel moeten worden getrokken. Tafelolie voor popcorn is meestal glutenvrij, omdat het meestal kokos- of koolzaadolie is. Beide zijn glutenvrij.

Hoe maak je je eigen glutenvrije popcorn?

Het is gemakkelijk om je eigen glutenvrije en veilige versie te maken. Alles wat je nodig hebt zijn rauwe maïskorrels en een warmtebron. Als je hier geen popcornmaker voor hebt, kun je een magnetron of een koekenpan en kookplaat gebruiken. Het is belangrijk dat u ze te allen tijde in de gaten houdt, zodat ze niet verbranden of wegvliegen.

Om ze in de magnetron te maken:

  • Voeg in een bruine papieren lunchzak 1 gram maïskorrels toe en vouw de bovenkant van de zak meerdere keren om om te voorkomen dat de korrels eruit vallen.
  • Plaats de zak in de magnetron en kook op hoog gedurende 2,5 tot 3 minuten, of tot je 2 tot 3 seconden hoort tussen ploffen.
  • Laat de zak 1-2 minuten in de magnetron afkoelen. Haal het dan voorzichtig uit de magnetron.
  • Geniet van je popcorn direct uit de zak of giet het in een grote serveerschaal. Je kunt het op smaak brengen met zout, boter of andere glutenvrije smaakmakers.

Er kan ook eenpanspopcorn worden gemaakt:

  • Doe 2 eetlepels (30 ml) olie op hoog vuur, zoals avocado-olie, in een grote koekenpan op het fornuis en voeg 2-3 popcornpitten toe. Zet het vuur hoog.
  • Zodra je de korrels hoort knappen, haal je de koekenpan van het vuur en voeg je de resterende 1/2 kop (112 gram) niet-gepofte korrels toe. Dek de pan af en laat 1 tot 2 minuten rusten.
  • Zet de pan terug op hoog vuur en laat de resterende korrels poffen. Schud de pan af en toe om gelijkmatig te verwarmen.
  • Zodra het ploffen afneemt tot elke 2-3 seconden, haal je de pan van het vuur en laat je hem 1-2 minuten rusten voor het geval de resterende korrels knappen.
  • Giet de popcorn in een grote serveerschaal en eet hem gewoon of met een beetje zout, boter of een andere glutenvrije smaakmaker naar keuze.

Popcorn: geschikt voor mensen met coeliakie? (3)

De beste glutenvrije popcorn merken

Gelukkig zijn er veel opties in glutenvrije popcorn in de vorm van kant-en-klare snacks, magnetronpopcorn en gewoon rauwe korrels. De meeste popcorn die in bioscopen wordt verkocht, is ook veilig, tenzij je bijzonder gevoelig bent voor sporen van gluten. Vervolgens onthullen we de beste versies die we in supermarkten vinden.

Glutenvrije Mercadona-popcorn

Ondanks dat het niet een van de gezondste is, bevat Hacendado-popcorn geen gluten. De ingrediënten zijn alleenmaïs, palmvet en zout«, maar de voedingswaarden laten door die bijdrage van ongezond vet veel te wensen over. De gezondste optie is om de zak rauwe mais te kopen, aangezien deze ook geen gluten bevat en 100% gezond is.

We vinden ze ook op smaak gebracht met boter en zoet, allemaal geschikt voor mensen met coeliakie. De prijs is echter iets anders tussen hen. De klassiekers met zout kosten € 0, maar de andere twee zijn respectievelijk € 70 en € 1 waard.

Popitas (zoet en zout)

Popitas staat bekend om zijn magnetronpopcorn en biedt een breed scala aan smaken, waaronder traditionele smaken zoals boter, zoet en zout. Dit merk produceert en verpakt zijn popcorn ook in een faciliteit zonder risico voor voedselsporen.

De ingrediënten van Popitas popcorn zonder palmolie zijn «maïs, zonnebloemolie met een hoog oliezuurgehalte en zout«. Aan de andere kant gebruiken de klassieke tot op het punt van zout palm plantaardig vet, daarom worden ze niet aanbevolen in een gezond dieet. Zoete popcorn bevat zoetstoffen in plaats van suiker en plantaardige vetten. Daarnaast is de prijs van dit merk veel hoger (€2).

Popcorn van Carrefour en Lidl

In het geval van Carrefour is de prijs € 1. Het bevat ook palmolie als ingrediënten, dus de gezondste optie zou zijn om de rauwe maïskorrels te kopen. Daarnaast zal de prijs ook lager zijn en zullen we veel meer porties hebben.

Hetzelfde geldt voor de glutenvrije popcorn van Lidl, voor € 1. De ingrediënten zijn ook niet beter dan andere merken magnetronpopcorn, hoewel de prijs lager is.


Popcorn: geschikt voor mensen met coeliakie? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 5628

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.